"Cytrusy, seler, gryka, pasternak czy barszcz Sosnowskiego to rośliny posiadające toksyczne dla ludzkiej skóry związki, które aktywowane są przez promienie słoneczne" –…
Uczelnie mogą przyjąć na pierwszy rok studiów na kierunkach lekarskich 10,5 tys. studentów – wynika z rozporządzenia opublikowanego w Dzienniku Ustaw. Ministerstwo Zdrowia nie…
Złe nawyki dotyczące snu zwiększają ryzyko aż 172 chorób – pokazało szeroko zakrojone badanie. Liczy się nie tylko długość snu, ale przede wszystkim jego regularność.
"Mole spożywcze są bardzo łakome, zjadają wszystko, nie tylko produkty zbożowe, ale także zioła, herbatę, bakalie, a jeśli w cukierkach są orzechy, to one po prostu wariują…
Superbakterie, czyli mikroorganizmy oporne na działanie antybiotyków, mogą zabić miliony ludzi do 2050 r. i kosztować globalną gospodarkę ok. 1,7 bln dol. rocznie – czytamy w…
Śląski Uniwersytet Medyczny tworzy nowoczesne centrum symulacji dla ratowników medycznych na kampusie w Zabrzu-Rokitnicy. To miejsce, w którym studenci, zanim zaczną pracę z…
System monitorujący na bieżąco występowanie mikroplastiku w sieci wodociągowej i w rzekach powstanie dzięki współpracy naukowców z Politechniki Wrocławskiej, start-upu Techsy,…
Na stronie Krajowego Planu Odbudowy pojawiła się interaktywna mapa projektów z dofinansowaniem. Część dotacji wywołała prawdziwą burzę w sieci. Środki z unijnego planu odbudowy…
Stosowanie adiuwantów glinowych w szczepionkach pediatrycznych nie wiąże się ze wzrostem ryzyka chorób autoimmunizacyjnych, alergicznych ani neurorozwojowych - wynika z szeroko…
Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia informują, że zgłaszanych jest jedynie 5-10 proc. przypadków cholery, nazywanej również chorobą „brudnych rąk”. Do zakażenia dochodzi…