"Mole spożywcze są bardzo łakome, zjadają wszystko, nie tylko produkty zbożowe, ale także zioła, herbatę, bakalie, a jeśli w cukierkach są orzechy, to one po prostu wariują…
"Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale jako "…
"Niektóre składniki śliny kleszcza sprawiają, że możemy stać się wrażliwi m.in. na wołowinę, wieprzowinę, baraninę czy dziczyznę" – powiedział prof. Stanisław Ignatowicz…
Wybierając się z małym dzieckiem w tropiki, musimy pamiętać, że układ odpornościowy dziecka w pełni rozwija się dopiero około 12. roku życia. To powoduje, że mają one niekiedy…
Miastenia nazywana jest najczęstszą z chorób rzadkich, w Polsce cierpi na nią ok. 9 000 osób. W ostatnich latach w leczeniu miastenii nastąpił duży postęp i pojawiły się nowe…
"W Polsce mamy możliwości diagnozować i leczyć chorych zgodnie z ideą teranostyki, opartej na bezpieczeństwie, skuteczności, precyzji i zindywidualizowanym podejściu do…
Gorączka chikungunya - choroba wirusowa przenoszona przez komary Aedes - jeszcze kilka lat temu była egzotyczną ciekawostką. Dziś, wraz z rozszerzaniem się zasięgu wektorów i…
"Przed każdym wyjazdem warto zaszczepić się nie tylko na choroby tropikalne charakterystyczne dla celu podróży, ale i na "zwykłe" choroby górnych dróg oddechowych.…
21 czerwca obchodzimy Światowy Dzień Wiedzy o Stwardnieniu Zanikowym Bocznym (SLA). To jedna z najcięższych i najbardziej dramatycznych chorób neurodegeneracyjnych – prowadzi do…
Przedstawiamy rozmowę z prof. dr. hab. n. med. Radosławem Gawlikiem, Kierownikiem Katedry i Kliniki Chorób Wewnętrznych, Alergologii i Immunologii Klinicznej Śląskiego…