Choroby wieku podeszłego Terapia 2025, 2 ( 445 ) : 76 - 83
Niedobór żelaza u starszych chorych - następstwa i podejście terapeutyczne
Iron deficiency in older patients – consequences and therapeutic approach
Żelazo (Fe) jest mikroelementem niezbędnym do życia człowieka. Jego gospodarka opiera się głównie na mechanizmach regulujących proces wchłaniania, gdyż organizm nie ma mechanizmów usuwających nadmiar zgromadzonego żelaza. W zbilansowanej diecie spożywamy około 15–20 mg żelaza, jednak tylko 1–2 mg zostają wchłonięte do organizmu, głównie na poziomie jelit–dwunastnicy i początkowego odcinka jelita cienkiego (1). Najlepiej przyswajalne jest tzw. żelazo hemowe, występujące w postaci dwuwartościowej (zawarte przede wszystkim w pokarmach mięsnych), natomiast mniej dostępne jest żelazo w postaci trójwartościowej (zawarte w produktach pochodzenia roślinnego). Musi ono zostać przekształcone do formy dwuwartościowej w kwaśnym środowisku soku żołądkowego. Wchłanianie żelaza poprawiają produkty bogate m.in. we fruktozę, witaminy z grupy B, natomiast osłabiają fityniany, szczawiany, związki wapnia i fosforu.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz