Czytelnia on-line

Choroba otyłościowa i jej powikłania Terapia 2025, 5 ( 448 ) :  128  -  135

Witamina D3 - dlaczego tak bardzo potrzebna chorym z otyłością?

Vitamin D3 – why is it so essential for patients with obesity?

Summary: Almost 60% of Polish adults suffer from vitamin D3 (cholecalciferol) deficiency, but the incidence is much higher in overweight and obese patients. The mechanisms predisposing patients with obesity to vitamin D3 deficiency include impaired hepatic and renal metabolism and increased accumulation in 5/2025 135 CHOROBA OTYŁOŚCIOWA I JEJ POWIKŁANIA adipose tissue. The consequences of cholecalciferol deficiency are not only rickets, osteomalacia and osteoporosis, but also a number of cardiometabolic disorders. Achieving normal vitamin D3 levels is therefore a priority in the management of patients with overweight and obesity. The strategy for treating vitamin D3 deficiency involves two phases: a saturation phase, in which the total dose of cholecalciferol is around 280,000 IU and cumulative doses are preferred (e.g. 20,000 twice a week), and a maintenance phase, in which single doses can also be used. It is important to note that cholecalciferol supplementation needs to be adjusted for body mass index and in obese patients should be double the dose recommended for normal weight individuals, i.e. 2000–4000 IU/day, depending on UVB exposure.
Keywords: vitamin D3, cholecalciferol, vitamin D insufficiency, obesity, adipose tissue
Słowa kluczowe: witamina D3 , cholekalcyferol, niedobór witaminy D, otyłość, tkanka tłuszczowa

Wstęp, czyli dlaczego warto mówić o niedoborze witaminy D u chorych z otyłością? Niedobór witaminy D3 stanowi problem dotyczący szeregu osób na świecie, a konieczność uzupełniania jej poziomu wynika stąd, że trudno jest ją pozyskać z naturalnych źródeł, czyli z pożywienia i z syntezy skórnej. Szacuje się, że w Polsce niedobór witaminy D (oceniany jako stężenie 25-hydroksywitaminy D3 w surowicy poniżej 20 ng/ml) dotyczy nawet 66% populacji, podczas gdy blisko 90% Polaków ma suboptymalne stężenia 25-hydroksywitaminy D3 – czyli poniżej 30 ng/ml (1). Jest to o tyle zadziwiające, że z roku na rok wzrasta świadomość znaczenia niedoboru witaminy D3 i korzyści zdrowotnych wynikających z jej suplementacji.

Zdjęcie: Photogenica.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:
  • dr hab. n. med. Alina Kuryłowicz, prof. CMKP 1). Klinika Chorób Wewnętrznych i Gerontokardiologii, Samodzielny Publiczny Szpital Kliniczny im. prof. W. Orłowskiego, Warszawa, 2). Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego w Warszawie

Dodaj komentarz