Aktualności

2025-04-23

Niski poziom lipoproteiny zwiększa ryzyko cukrzycy

Polscy naukowcy zrobili krok w kierunku wyjaśnienia zagadkowego związku między niskim poziomem krążącej we krwi lipoproteiny (a) a wzrostem ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Choć liczne badania obserwacyjne od dawna sugerowały istnienie tej zależności, nikomu wcześniej nie udało się wyjaśnić mechanizmów leżących u jej podstaw.

Zdjęcie: Photogenica.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Dodaj komentarz