Medycyna rodzinna Terapia 2022, 3 ( 410 ) : 44 - 49
Dieta wegańska a niedobory wybranych składników odżywczych. Co należy suplementować?
Vegan diet and deficiencies of selected nutrients. What do we need to supplement?
Dieta wegańska staje się coraz bardziej popularnym sposobem żywienia. Polega na spożyciu produktów wyłącznie pochodzenia roślinnego. Podstawę diety stanowi spożycie warzyw, owoców, nasion roślin strączkowych, produktów zbożowych oraz tłuszczów roślinnych, do których można zaliczyć orzechy, nasiona, pestki, oleje roślinne. Jednocześnie wyklucza spożycie wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego, również jajek, nabiału czy miodu (1). Ze względu na wykluczenia poszczególnych produktów spożywczych należy do diet eliminacyjnych, co stwarza pewne ryzyko niewystarczającej podaży niektórych składników odżywczych. Z drugiej strony obserwowana jest często zwiększona podaż składników o potwierdzonym korzystnym wpływie na zdrowie, takich jak błonnik pokarmowy, kwas foliowy, witamina C i E, magnez oraz związki fitochemiczne, a także zmieniona w stosunku do populacji ogólnej struktura spożycia tłuszczów (2,3). Stanowisko Academy of Nutrition and Dietetics (1) wskazuje jednak, że odpowiednio zbilansowane i dobrze zaplanowane diety wegetariańskie, w tym również dieta wegańska, są odpowiednie na wszystkich etapach życia człowieka, w tym w ciąży i laktacji.
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz