Nasze wywiady

2025-09-26

Co roku setki groźnych zatruć grzybami (wywiad)

Co roku w Polsce odnotowuje się kilkaset zatruć grzybami, z czego kilkadziesiąt kończy się leczeniem na oddziałach intensywnej terapii. Chociaż wiele osób uważa się za…

2025-09-24

Wykorzystać potencjał komórek macierzystych (wywiad)

"Badania sugerują, że ingerencja w funkcjonowanie komórek macierzystych może wpływać na tempo starzenia" – powiedziała biolog molekularny, biochemik prof. n. med.…

2025-09-19

"Wszy to pasożyt wysoce wyspecjalizowany" (wywiad)

"Wszy to pasożyt wysoce wyspecjalizowany, ewolucyjnie - jeden z najlepiej przystosowanych" – powiedział entomolog prof. Stanisław Ignatowicz. Jak wyjaśnił, nigdy nie…

2025-09-16

"Samobójstwo nie bierze się znikąd" (wywiad)

"Samobójstwo nie bierze się znikąd. To zawsze finał długiego procesu bólu i milczenia" – powiedziała dr Halszka Witkowska, suicydolog, współautorka książki „Przywróceni…

2025-09-08

"Tylko zintegrowany system pozwoli ratować i leczyć podczas wojny" (wywiad)

"Tylko zintegrowany łańcuch opieki pozwoli uratować maksymalną liczbę żołnierzy i cywilów podczas wojny" - powiedział dyrektor Wojskowego Instytutu Medycznego, gen.…

2025-09-03

Żyć jak kot z kotem, czyli źle (wywiad)

"Jeżeli koty się ze sobą tłuką, to ich celem nie jest podporządkowanie drugiego, tylko to, żeby tamtego nie było. Najlepiej, żeby się wyprowadził albo zniknął. Zdarza się, że…

2025-09-02

Mykolog: nie tylko ludzie lubią grzyby (wywiad)

"Grzybami interesują się nie tylko ludzie, ale także bardzo różne grupy owadów. Do tych, które są najbardziej uciążliwe dla grzybiarzy, należą larwy muchówek" –…

2025-08-28

"Oglądanie memów to szybka nagroda dla naszego mózgu" (wywiad)

"Oglądanie tzw. rolek czy memów działa na nasz mózg na zasadzie szybkiej nagrody – wydzielają się hormony, dzięki którym odczuwamy przyjemność" – powiedział Radosław…

2025-08-14

Mole spożywcze zjadają wszystko (wywiad)

"Mole spożywcze są bardzo łakome, zjadają wszystko, nie tylko produkty zbożowe, ale także zioła, herbatę, bakalie, a jeśli w cukierkach są orzechy, to one po prostu wariują…

2025-07-30

Między cukrem trzcinowym i białym - znak równości (wywiad)

"Cukier trzcinowy to wciąż sacharoza, czyli ta sama cząsteczka, która zawarta jest w cukrze białym. Na ich tle syrop glukozowo-fruktozowy nie jawi się wcale jako "…