Medycyna rodzinna Terapia 2022, 3 ( 410 ) : 50 - 53
Żywieniowe strategie kontrolowania nadciśnienia tętniczego. Praktyczny przewodnik dla lekarza Podstawowej Opieki Zdrowotnej
Nutritional strategies for controlling high blood pressure. A practical guide for the General Practitioner
Nadciśnienie tętnicze (NT) jest stanem podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi powyżej wartości uznanych za prawidłowe i jednocześnie pozostaje najważniejszym modyfikowalnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, tj. udarów, chorób naczyń obwodowych, niewydolności serca, a także chorób nerek (1). Zgodnie z wytycznymi wielu organizacji, poza leczeniem farmakologicznym istotnym elementem kontrolowania wartości ciśnienia tętniczego krwi jest optymalny sposób żywienia. Podkreśla się, że powinien zostać wdrożony na pierwszej wizycie lekarskiej w przypadku wszystkich pacjentów z podejrzeniem nadciśnienia tętniczego, w tym również u osób z wysokim prawidłowym ciśnieniem (2). W niniejszym przeglądzie uwzględniono aktualne żywieniowe strategie kontrolowania NT przydatne w praktyce zawodowej lekarza Podstawowej Opieki Zdrowotnej.
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz