Czytelnia on-line

Medycyna rodzinna Terapia 2022, 3 ( 410 ) :  50  -  53

Żywieniowe strategie kontrolowania nadciśnienia tętniczego. Praktyczny przewodnik dla lekarza Podstawowej Opieki Zdrowotnej

Nutritional strategies for controlling high blood pressure. A practical guide for the General Practitioner

Summary: Hypertension is an important modifiable risk factor for cardio-vascular disease. Both hypertensive patients and those with high normal blood pressure should be informed about the optimal diet, which plays an important role in blood pressure control. According to the current state of knowledge, the model of such nutrition is the DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) diet. A review of the literature provides a lot of data confirming the effectiveness of this type of nutrition in reducing blood pressure in hypertensive patients in long-term follow-up. Modification of fatty acid intake in the patient's diet is also considered. Promotion of the consumption of long-chain polyunsaturated fatty acids (LCPUFA) appears to play a significant role in lowering blood pressure. Another important part of controlling high blood pressure is limiting the sodium intake. It is estimated that about 50‒60% of hypertensive patients are sensitive to sodium intake, which is manifested by an increase in blood pressure. Eliminating licorice consumption also seems to be important. This article takes into account the current nutritional strategies for controlling hypertension useful in the professional practice of a General Practicioner.
Keywords: hypertension, DASH, LCPUFA, sodium, licorice
Słowa kluczowe: nadciśnienie tętnicze, DASH, LCPUFA, sód, lukrecja

Nadciśnienie tętnicze (NT) jest stanem podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi powyżej wartości uznanych za prawidłowe i jednocześnie pozostaje najważniejszym modyfikowalnym czynnikiem ryzyka chorób układu krążenia, tj. udarów, chorób naczyń obwodowych, niewydolności serca, a także chorób nerek (1). Zgodnie z wytycznymi wielu organizacji, poza leczeniem farmakologicznym istotnym elementem kontrolowania wartości ciśnienia tętniczego krwi jest optymalny sposób żywienia. Podkreśla się, że powinien zostać wdrożony na pierwszej wizycie lekarskiej w przypadku wszystkich pacjentów z podejrzeniem nadciśnienia tętniczego, w tym również u osób z wysokim prawidłowym ciśnieniem (2). W niniejszym przeglądzie uwzględniono aktualne żywieniowe strategie kontrolowania NT przydatne w praktyce zawodowej lekarza Podstawowej Opieki Zdrowotnej.

Zdjęcie: Pixabay

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:

Dodaj komentarz