W gabinecie lekarza rodzinnego Terapia 2022, 11 ( 418 ) : 60 - 63
Niedobór witaminy B12 u pacjentów chorych na cukrzycę
Vitamin B12 deficiency in diabetic patients
Witamina B12 obejmuje kobalaminy (cyjano-, metylo-, deoksykobalaminę). Pochodne deoksy- biorą udział w przekształcaniu metylomalonylo-CoA do sukcynylo-CoA, co pełni kluczową rolę w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Metylokobalamina natomiast jako kofaktor bierze udział w konwersji homocysteiny do metioniny. Najbogatszymi naturalnymi źródłami witaminy B12 są wątroba zwierzęca, przetwory mleczne, ryby, jaja. Wartości referencyjne mieszczą się w zakresie 148–170 pmol/l. Rezerwy tkankowe to ok. 5 mg – znajdują się głównie w wątrobie. Witamina B12 wchłaniana jest w jelicie cienkim przy pomocy czynnika wewnętrznego Castle'a (intrinsic factor, IF), wydzielanego przez komórki okładzinowe dna i trzonu żołądka. Kompleks B12-IF przy pomocy obecności kationów wapnia wiąże się w pH obojętnym z receptorami na komórkach jelita krętego, IF jest degradowany, następnie witamina przenika do krwi, gdzie głównie za pomocą transkobalaminy II transportowana jest do komórek.
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz