Medycyna rodzinna Terapia 2024, 3 ( 434 ) : 90 - 98
Kurkumina - nowoczesny nutraceutyk o wielokierunkowym działaniu
Curcumin - a modern nutraceutical with multidirectional effects
Kurkuma (Curcuma longa) to roślina spokrewniona z rodziną imbirowatych (Zingiberaceae), która pochodzi z Indii i jest obecnie uprawiana w kilku innych częściach świata, w tym w Azji Południowo-Wschodniej, Chinach i Ameryce Łacińskiej (1). Skład kurkumy jest następujący: ok. 70% węglowodanów, 13% wody, 6% białka, 6% olejków eterycznych, 5% tłuszczu, 3% składników mineralnych (potas, wapń, fosfor, żelazo i sód), 3–5% kurkuminoidów oraz śladowa ilość witamin (B1 , B2 , C i niacyna). Wśród kurkuminoidów kurkumina stanowi ok. 77%, demetoksykurkumina 17%, a bis-demetoksykurkumina 3–6% (rycina 1) (1). Zawartość tych kurkuminoidów w ekstrakcie kurkumy i proszku wynosi odpowiednio 62–90 mg/g, 9–23 mg/g i 0,3–14 mg/g. Warto wspomnieć, że w kurkumie zidentyfikowano ponad 50 różnych kurkuminoidów (2).
O leczniczych i prozdrowotnych właściwościach kurkumy po raz pierwszy doniesiono w medycynie Bliskiego Wschodu, a konkretnie w indyjskiej ajurwedzie (1).
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz