Czytelnia on-line

Medycyna rodzinna Terapia 2024, 3 ( 434 ) :  90  -  98

Kurkumina - nowoczesny nutraceutyk o wielokierunkowym działaniu

Curcumin - a modern nutraceutical with multidirectional effects

Summary: Curcumin is characterized by multidirectional health-promoting effects. Unfortunately, curcumin contained in the diet is characterized by low bioavailability. Various methods are used to increase its bioavailability, including micellization. The health-promoting properties of curcumin have been demonstrated in many randomized clinical trials and their meta-analyses. Curcumin has antioxidant, anti-inflammatory, lipid-lowering, antihypertensive and antidiabetic properties, reduces excessive body weight and improves the hormonal activity of adipose tissue. Moreover, curcumin is effective in supporting the treatment of depression, oral diseases, arthritis, COVID-19, fatty liver disease (MAFLD), obesity, diabetes, polycystic ovary syndrome (PCOS), chronic kidney disease and heart failure (improving muscle function). To obtain these numerous beneficial effects of curcumin, it should be used at a dose of 1000-2000 mg/day for a longer period of time, and its forms with increased bioavailability should be preferred, such as micellized curcumin.
Keywords: curcumin, nutraceutic, cardiometabolic profile, arthritis, fatty liver disease
Słowa kluczowe: kurkumina, nutraceutyk, profil kardiometaboliczny, zapalenie stawów, choroba stłuszczeniowa wątroby

Kurkuma (Curcuma longa) to roślina spokrewniona z rodziną imbirowatych (Zingiberaceae), która pochodzi z Indii i jest obecnie uprawiana w kilku innych częściach świata, w tym w Azji Południowo-Wschodniej, Chinach i Ameryce Łacińskiej (1). Skład kurkumy jest następujący: ok. 70% węglowodanów, 13% wody, 6% białka, 6% olejków eterycznych, 5% tłuszczu, 3% składników mineralnych (potas, wapń, fosfor, żelazo i sód), 3–5% kurkuminoidów oraz śladowa ilość witamin (B1 , B2 , C i niacyna). Wśród kurkuminoidów kurkumina stanowi ok. 77%, demetoksykurkumina 17%, a bis-demetoksykurkumina 3–6% (rycina 1) (1). Zawartość tych kurkuminoidów w ekstrakcie kurkumy i proszku wynosi odpowiednio 62–90 mg/g, 9–23 mg/g i 0,3–14 mg/g. Warto wspomnieć, że w kurkumie zidentyfikowano ponad 50 różnych kurkuminoidów (2).

O leczniczych i prozdrowotnych właściwościach kurkumy po raz pierwszy doniesiono w medycynie Bliskiego Wschodu, a konkretnie w indyjskiej ajurwedzie (1).

Zdjęcie: Photogenica.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:

Dodaj komentarz