Czytelnia on-line

Gastroenterologia Terapia 2024, 5 ( 436 ) :  16  -  24

Kawa a najczęstsze choroby układu pokarmowego - przegląd literatury i badań

Coffee and the most common diseases of the digestive system – a review of literature and studies

Summary: Coffee is the third most frequently consumed drink in the world, after water and tea. In Poland, on average, 1–2 cups of coffee are consumed a day, which makes this drink an important component of the daily diet. Coffee contains over 1000 different chemical compounds. The most common ones include: caffeine, chlorogenic acid, caffeic acid, kahweol, cafestol, melanoidins and ferulic acid. These compounds have multidirectional biological effects (mainly antioxidant and anti-inflammatory). Therefore, the impact of drinking coffee on the health of various systems, including the digestive system, is important. The results of numerous studies and their meta-analyses indicate that regular consumption of moderate amounts of coffee is safe and may even have a preventive effect on liver diseases such as MAFLD and HCC, and also reduces the risk of gallstones and some inflammatory bowel diseases. Coffee as an element of a healthy lifestyle may be an additional beneficial element in the prevention of certain digestive system diseases. Coffee stimulates the secretion of gastric juice, so you should not drink it on an empty stomach and limit its intake in people with gastric and duodenal ulcers. Coffee should be drunk without added milk (milk reduces the bioavailability of, among others, chlorogenic acid) and preferably without added sugar (sweetening beverages, including coffee, increases its caloric value and may eliminate the protective effect against MAFLD).
Keywords: coffee, diseases of the digestive system, gastroenterology
Słowa kluczowe: kawa, choroby układu pokarmowego, gastroenterologia

Kawa – jak często ją pijemy? Kawa, obok wody i herbaty, jest trzecim najczęściej spożywanym napojem na świecie (1). Według badania przeprowadzonego w 2022 roku na reprezentatywnej grupie Polaków (n=1067 osób w wieku powyżej 18 lat) 65% spożywa 1–2 filiżanki kawy dziennie; ponad 1/3 wypija 3 filiżanki kawy dziennie, a 4% 5 i więcej filiżanek tego naparu. Najmniej kawy spożywają osoby w wieku 18–29 lat, natomiast najwięcej spożywają ci w wieku 30–39 lat (2). W badaniu autorstwa Czarnieckiej-Skubiny i wsp., obejmującym 1500 dorosłych Polaków, analizowano nawyki dotyczące spożywania kawy. Stwierdzono, że blisko 77% deklarowało spożywanie kawy, z czego najwięcej – blisko 30% spożywa 2 filiżanki kawy/dobę (3). Wyniki tych badań wskazują, że kawa jest istotnym składnikiem diety Polaków. Sprawia to, że jej wpływ na zdrowie człowieka, w tym układ pokarmowy, nie pozostaje obojętny.

Zdjęcie: Photogenica.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:
  • lek. Stanisław Surma Wydział Nauk Medycznych w Katowicach, Śląski Uniwersytet Medyczny
  • dr n. med. Dawid Szkudłapski Oddział Gastroenterologii z Pododdziałem Leczenia Nieswoistych Chorób Zapalnych Jelit, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny Nr 5 im. Św. Barbary w Sosnowcu
  • prof. dr hab. n. med. Maciej Gonciarz Klinika Gastroenterologii i Chorób Wewnętrznych, Wojskowy Instytut Medyczny – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie

Dodaj komentarz