Alergologia Terapia 2021, 4 ( 399 ) : 127 - 133
Wpływ probiotyków, suplementów i żywności aktywujących Nrf2 na COVID-19
Effect of probiotics, supplements and foods activating Nrf2 on COVID-19
Wybuch pandemii wywołanej przez wirusa SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2) w marcu 2020 r. skłonił badaczy na całym świecie do próby poznania budowy nowego wirusa i poszukiwania patomechanizmów jego działania, ale także metod diagnostycznych, leczniczych i wspomagających leczenie oraz profilaktykę nakierowaną na wywoływany przez niego ostry syndrom ciężkiej niewydolności oddechowej. Choroba nazwana, według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO), COVID-19 (Coronavirus Disease 2019) objawia się niecharakterystycznie głównie zmęczeniem, gorączką, suchym kaszlem, bólami mięśni, gardła, dreszczami, biegunką i katarem w stadiach lekkich, aż po zapalenie płuc, niewydolność oddechową, sepsę i wstrząs septyczny w stadiach ciężkich (1).
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz