Czytelnia on-line

Alergologia Terapia 2021, 4 ( 399 ) :  127  -  133

Wpływ probiotyków, suplementów i żywności aktywujących Nrf2 na COVID-19

Effect of probiotics, supplements and foods activating Nrf2 on COVID-19

Summary: Among the many possible factors, which might influence the clinical severity and mortality in COVID-19, the diet and the nutrients associated with the activation of the Nrf2 seem to be important. Some of Nrf2-interacting nutrients (berberine, curcumin, epigallocatechin, gallate, genistein, quercetin, resveratrol, sulforaphane) act similarly through mTOR, NF-κB, ERK, PPARγ and eIF2α signalling pathways to reduce insulin resistance, endothelialdamage, lung injury and cytokine storm. Moreover, many Nrf2-interacting substances may act through the endoplasmic reticulum stress or ACE-Angiotensin-II-AT1R axis (AT1R) pathway and interact with TRPA1 and/or TRPV1. TRPA1 and TRPV1 induce inflammation and play a key role in the neuronal pathways. It is hypothesised, that Nrf2-associated nutrients and TRPA1/TRPV1 may be partly responsible for the severity of some of the COVID-19 symptoms. It is proposed that rapid desensitization of TRAP1/TRPV1 by some ingredients in foods could reduce symptom severity. It seems that some foods may reduce angiotensin-converting enzyme activity or are anti-oxidants, so it is therefore possible that the intake of these foods may restore an optimal natural balance for the Nrf2 pathway and may be of interest in the mitigation of COVID-19 severity.
Keywords: Nrf2, TRPA1, TRPV1, COVID-19, diet, fermented vegetables, spices
Słowa kluczowe: Nrf2, TRPA1, TRPV1, COVID-19, dieta, fermentowane warzywa

Wybuch pandemii wywołanej przez wirusa SARS-CoV-2 (Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2) w marcu 2020 r. skłonił badaczy na całym świecie do próby poznania budowy nowego wirusa i poszukiwania patomechanizmów jego działania, ale także metod diagnostycznych, leczniczych i wspomagających leczenie oraz profilaktykę nakierowaną na wywoływany przez niego ostry syndrom ciężkiej niewydolności oddechowej. Choroba nazwana, według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO), COVID-19 (Coronavirus Disease 2019) objawia się niecharakterystycznie głównie zmęczeniem, gorączką, suchym kaszlem, bólami mięśni, gardła, dreszczami, biegunką i katarem w stadiach lekkich, aż po zapalenie płuc, niewydolność oddechową, sepsę i wstrząs septyczny w stadiach ciężkich (1).

Zdjęcie: Pixabay

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:
  • lek. Marcelina Koćwin Klinika Chorób Wewnętrznych, Astmy i Alergii, II Katedra Chorób Wewnętrznych, Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. N. Barlickiego, Uniwersytet Medyczny w Łodzi
  • prof. dr hab. n. med. Piotr Kuna Klinika Chorób Wewnętrznych, Astmy i Alergii, II Katedra Chorób Wewnętrznych, Uniwersytecki Szpital Kliniczny im. N. Barlickiego, Uniwersytet Medyczny w Łodzi