Czytelnia on-line

W gabinecie lekarza rodzinnego Terapia 2021, 11 ( 406 ) :  100  -  103

Unikalne prebiotyczne wsparcie w zaburzeniach pracy jelit – Fibraxine

Unique prebiotic support in intestinal disorders: Fibraxine

Summary: Colonic diverticulosis is the most common pathology of the large intestine in individuals aged over 50. The spectrum of the clinical manifestations of diverticulosis, which has special importance in outpatient clinics, includes symptomatic uncomplicated diverticular disease (SUDD). A key role in the development of symptoms is played by the inflammatory process and gut microbiota. Therefore, the therapeutic strategy in the disease relies on long-term treatment with rifaximine-α and soluble fiber. Arabinogalactan as soluble fiber not only positively impacts gut microbiota but is also a source of short-chain fatty acids. The effectiveness of the combination of arabinogalactan and lactoferrin (Fibraxine) in symptomatic uncomplicated diverticular disease has been demonstrated in clinical trials.
Keywords: rabinogalactan, lactoferrin, prebiotic, Fibraxine, short-chain fatty acids, diverticular disease, SUDD [symptomatic uncomplicated diverticular disease]
Słowa kluczowe: arabinogalaktan, laktoferyna, prebiotyk, Fibraxine, krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, choroba uchyłkowa, ONChU [objawowa niepowikłana choroba uchyłkowa]

Uchyłki jelita grubego to nabyte uwypuklenia ściany okrężnicy, które najczęściej są zlokalizowane w esicy i zstępnicy. Częstość występowania uchyłków rośnie z wiekiem i stanowią one najczęstszą patologię okrężnicy stwierdzaną w kolonoskopii u osób po 50. r.ż. Choroba uchyłkowa jelita grubego już w drugiej połowie XX wieku została nazwana chorobą cywilizacji zachodniej z niedoboru błonnika (1). Od tego czasu dzięki rozwojowi badań molekularnych udało się przybliżyć patogenezę choroby i ustalić znaczenie czynników mikrobiologicznych i genetycznych. Jednocześnie postęp w badaniach endoskopowych jelita grubego sprawił, że lepiej poznano epidemiologię uchyłkowatości. Natomiast nie uległ zmianie pogląd, że błonnik odgrywa jedną z kluczowych ról w powstawaniu uchyłków i rozwoju choroby uchyłkowej. Dowodzą tego m.in. badania pokazujące, że dieta wegetariańska, która jest dietą bogatą w błonnik, zmniejsza ryzyko uchyłkowatości (2), czy też metaanaliza kilku badań kohortowych, na podstawie której stwierdzono, że osoby spożywające co najmniej 30 g błonnika na dobę mają niższe ryzyko choroby uchyłkowej jelita grubego vs osoby stosujące dietę zawierającą mniej błonnika (3). Wysokie spożycie błonnika jest również związane z niższym ryzykiem zapalenia uchyłków i hospitalizacji z powodu choroby uchyłkowej (4). Należy zwrócić uwagę, że w ostatnich latach rośnie zapadalność na zapalenie uchyłków, także u osób poniżej 50. r.ż. (5).

Zdjęcie: Photogenica

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:

Dodaj komentarz