Gastroenterologia Terapia 2020, 8 ( 391 ) : 52 - 57
Rola kwasu masłowego w chorobach przewodu pokarmowego
The role of butyric acid in gastrointestinal diseases
Kwas masłowy jest nasyconym kwasem karboksylowym, pochodną węglowodorów alifatycznych. Należy do powszechnie występujących w jelicie grubym krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (short-chain fatty acid, SCFA) (m.in. kwas octowy i kwas propionowy). Ich stężenie w treści jelita grubego człowieka wynosi 1–10 mmol/l treści. Związki te powstają w procesie fermentacji bakteryjnej błonnika w obrębie okrężnicy i stanowią główne źródło energii dla kolonocytów. Wykazują silne działanie troficzne na nabłonek jelitowy.
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz