Gastroenterologia Terapia 2022, 9 ( 416 ) : 66 - 70
Komu potrzebna jest dieta bezglutenowa?
Who needs a gluten-free diet?
Pszenica jest jednym z najpopularniejszych zbóż na świecie. Szacuje się, że pokrywa ona ok. 20% światowego spożycia kalorii (1). Powszechność tego zboża wynika z jego dość łatwej uprawy i możliwości produkcji z niego wielu produktów, takich jak chleb, wypieki czy makarony. Szczególną popularność produkty pszenne zyskały w czasie wielkiego kryzysu i II wojny światowej, kiedy zastępowano nimi żywność podlegającą reglamentacji (2). Wówczas pszenica była postrzegana jako źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Choć gluten jako składnik pszenicy znany był w Chinach już w VI w. n.e., a na Zachodzie w wieku XVIII, to dopiero w ostatnich kilkudziesięciu latach zaczęto zwracać uwagę na jego wpływ na zdrowie (3).
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz