Czytelnia on-line

Gastroenterologia Terapia 2022, 9 ( 416 ) :  66  -  70

Komu potrzebna jest dieta bezglutenowa?

Who needs a gluten-free diet?

Summary: Every year a gluten-free diet is becoming more and more popular among patients, doctors and nutritionists. Its use, for example, in celiac disease is not controversial. However, in the media and in the literature, we can find more and more reports on the benefits of a gluten-free diet in other diseases such as non-celiac gluten sensitivity, Hashimoto's disease or autism. However, keep in mind that not all of these gluten-free diet uses are backed by strong evidence.
Keywords: gluten-free diet, GFD, celiac disease, non-celiac gluten sensitivity
Słowa kluczowe: dieta bezglutenowa, GFD, celiakia, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten

Pszenica jest jednym z najpopularniejszych zbóż na świecie. Szacuje się, że pokrywa ona ok. 20% światowego spożycia kalorii (1). Powszechność tego zboża wynika z jego dość łatwej uprawy i możliwości produkcji z niego wielu produktów, takich jak chleb, wypieki czy makarony. Szczególną popularność produkty pszenne zyskały w czasie wielkiego kryzysu i II wojny światowej, kiedy zastępowano nimi żywność podlegającą reglamentacji (2). Wówczas pszenica była postrzegana jako źródło białka, błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych. Choć gluten jako składnik pszenicy znany był w Chinach już w VI w. n.e., a na Zachodzie w wieku XVIII, to dopiero w ostatnich kilkudziesięciu latach zaczęto zwracać uwagę na jego wpływ na zdrowie (3).

Zdjęcie: Photogenica.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:
  • mgr Paulina Panufnik Klinika Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii z Pododdziałem Leczenia Nieswoistych Chorób Zapalnych Jelit, CSK MSWiA w Warszawie
  • prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska 1). Klinika Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii z Pododdziałem Leczenia Nieswoistych Chorób Zapalnych Jelit, Centralny Szpital Kliniczny MSWiA w Warszawie, 2). Collegium Medicum, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach

Dodaj komentarz