Czytelnia on-line

Pediatria i alergologia Terapia 2022, 10 ( 417 ) :  13  -  16

Znaczenie mikrobiomu przewodu pokarmowego w alergii pokarmowej u niemowląt i dzieci

The role of the gut microbiome in food allergy in infants and children

Summary: The level of knowledge about the human microbiome is constantly growing. Due to the widespread and growing trend of allergic diseases in children, the relationship of the microbiome with allergic diseases is an area of special interest. Food allergy is one of the first manifestations of atopic diseases that precede the development of the allergic march. Among the microbiome of the various studied compartments, the gut microbiome is the best known. For this reason, many researchers are trying to explain the potential relationship between food allergy and the gut microbiome, which may also soon translate into practical recommendations. This paper reviews the available results of clinical trials on the role of the gut microbiome in the development of allergic diseases, in particular food allergy, in children. Based on the results of studies on the microbiome this article also presents attempts at preventive and therapeutic interventions for food allergy.
Keywords: microbiome, digestive tract, infants, children, food allergy
Słowa kluczowe: mikrobiom, przewód pokarmowy, niemowlęta, dzieci, alergia pokarmowa

W ostatnich latach wzrasta liczba badań dotyczących znaczenia mikrobiomu człowieka (1). Istnieje coraz więcej dowodów na istotną rolę zasiedlających organizm człowieka drobnoustrojów – bakterii, grzybów, wirusów, fagów i archeonów – w rozwoju i funkcjonowaniu układu immunologicznego, a także w utrzymaniu optymalnego stanu nabłonków licznych układów i narządów, szczególnie tych, które mają kontakt ze środowiskiem zewnętrznym, jak przewód pokarmowy, układ oddechowy, układ rozrodczy, moczowy, skóra, narząd wzroku i inne. Największa populacja mikroorganizmów zasiedla ludzki przewód pokarmowy – szacuje się, że stanowi ona około 1000 różnych gatunków o masie około 2 kg. Struktura mikrobiomu ludzkiego jest cechą indywidualną, zależną zarówno od właściwości organizmu gospodarza, jak i od wpływów środowiskowych.

Zdjęcie: Photogenica.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:
  • dr n. med. Ewa Łoś-Rycharska Katedra i Klinika Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii, Collegium Medicum w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • prof. dr hab. n. med. Aneta Krogulska Klinika Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Dodaj komentarz