Pediatria i alergologia Terapia 2022, 10 ( 417 ) : 18 - 23
Czy dzieci z alergią na białka mleka krowiego na diecie bez laktozy rozwijają się prawidłowo?
Do babies allergic to cows' milk proteins on a lactosefree diet develop properly?
Laktoza jest dwucukrem zbudowanym z glukozy i galaktozy. Enzymem hydrolizującym laktozę jest laktaza, której dodatkową aktywność stanowi rozkładanie glikolipidów pokarmowych. Laktaza występuje w rąbku szczoteczkowym enterocytów, w największej ilości w enterocytach „starych”, znajdujących się na szczycie kosmków. Stąd np. w zaniku kosmków (bez względu na przyczynę), w nadmiernym złuszczaniu się enterocytów, a także w bardzo nasilonej reakcji zapalnej, np. w przebiegu alergii na białka mleka krowiego (ABMK), może wystąpić przejściowa nietolerancja laktozy.
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz