Pediatria i alergologia Terapia 2022, 10 ( 417 ) : 36 - 42
Indukcja tolerancji na mleko u dzieci
The milk tolerance induction in children
Mleko to podstawowy składnik pożywienia w diecie dziecka. Stanowi jedno z głównych źródeł wapnia oraz innych składników odżywczych, takich jak: białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i minerały (1). Białka mleka krowiego, w obrębie których mieszczą się jego alergeny, są źródłem niezbędnych aminokwasów warunkujących prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Ponadto wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, antykancerogenne i immunomodulacyjne. Oprócz swoich niewątpliwych zalet, mleko może czasem szkodzić, wywołując przede wszystkim dolegliwości związane z rozwojem alergii na białka mleka krowiego lub hypolaktazji. Co prawda te ostatnie problemy dotyczą mniejszości populacji, ale równocześnie zaliczane są do często występujących schorzeń. Alergia na białka mleka krowiego (ABMK) należy do najczęstszych postaci alergii pokarmowej, szczególnie u dzieci, na całym świecie. Alergeny mleka krowiego należą do tzw. ośmiu głównych alergenów pokarmowych.
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz