Czytelnia on-line

Pediatria i alergologia Terapia 2022, 10 ( 417 ) :  36  -  42

Indukcja tolerancji na mleko u dzieci

The milk tolerance induction in children

Summary: Cow's milk allergy (CMA) is one of the most common types of food allergy in the world. The main methods of treatment include the elimination of cow's milk allergens in the diet, education of the patient and the family, and supplementation of adrenaline in the event of the risk of anaphylactic reactions in patients with IgE-dependent CMA. This type of therapy is not perfect and new treatment models are sought. It seems 10/2022 41 PEDIATRIA I ALERGOLOGIA that immunotherapy and the introduction of baked milk products into the diet of patients can improve the effectiveness of treatment and improve the quality of life of patients and their families. Moreover, experts all over the world point to the induction of oral tolerance as the best method of preventing food allergy. The article presents methods of tolerance induction both in the early and later stages of life.
Keywords: cow's milk allergy, child, treatment, tolerance, induction
Słowa kluczowe: alergia na mleko, dziecko, leczenie, tolerancja, indukcja

Mleko to podstawowy składnik pożywienia w diecie dziecka. Stanowi jedno z głównych źródeł wapnia oraz innych składników odżywczych, takich jak: białka, tłuszcze, węglowodany oraz witaminy i minerały (1). Białka mleka krowiego, w obrębie których mieszczą się jego alergeny, są źródłem niezbędnych aminokwasów warunkujących prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Ponadto wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwpasożytnicze, przeciwzapalne, antykancerogenne i immunomodulacyjne. Oprócz swoich niewątpliwych zalet, mleko może czasem szkodzić, wywołując przede wszystkim dolegliwości związane z rozwojem alergii na białka mleka krowiego lub hypolaktazji. Co prawda te ostatnie problemy dotyczą mniejszości populacji, ale równocześnie zaliczane są do często występujących schorzeń. Alergia na białka mleka krowiego (ABMK) należy do najczęstszych postaci alergii pokarmowej, szczególnie u dzieci, na całym świecie. Alergeny mleka krowiego należą do tzw. ośmiu głównych alergenów pokarmowych.

Zdjęcie: Photogenica.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:
  • prof. dr hab. n. med. Aneta Krogulska Klinika Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Dodaj komentarz