Czytelnia on-line

Pediatria, alergologia i gastroenterologia Terapia 2023, 2 ( 421 ) :  11  -  15

Alergia na orzeszki ziemne u dzieci – od rozpoznania do leczenia i profilaktyki

Peanut allergy in children – from diagnosis to treatment and prevention

Summary: Peanut allergy is an IgE-mediated food allergy, particularly prevalent in the pediatric population. Peanuts are considered the most common cause of food-induced anaphylactic reactions. A diagnosis of peanut allergy reduces the quality of life of children and their families. Peanut allergy is on the rise worldwide. Diagnosis is made on the basis of unequivocal symptoms of IgE-mediated allergy after eating peanuts and confirmation of sensitization by performing sIgE and/ or PTS. Frequently used additional tests is the basophil activation test. In some patients, an oral challenge test is required for diagnosis. Peanut allergy treatment is based on an elimination diet and patient education on how to deal with anaphylaxis, especially on the technique and circumstances of adrenaline administration. In patients with peanut allergy, the benefits of qualifying for oral immunotherapy should be considered. In the prevention of peanut allergy, it is recommended to introduce peanuts to the child's diet early enough, especially in the group of children at high risk of allergy.
Keywords: allergy, peanuts, anaphylaxis, adrenaline, children
Słowa kluczowe: alergia, orzeszki ziemne, anafilaksja, adrenalina, dzieci

Alergia na orzeszki ziemne (AOZ) jest IgE-zależną alergią pokarmową, szczególnie rozpowszechnioną w populacji pediatrycznej (1). Niezależnie od wieku, orzeszki ziemne są uznawane za najczęstszą przyczynę reakcji anafilaktycznych po spożyciu pokarmów. Według badań szacuje się, że są odpowiedzialne za około 20–30% wszystkich anafilaksji (2–4). W przeprowadzonych badaniach AOZ była przyczyną 59% zgonów z powodu anafilaksji w USA i 19% w Wielkiej Brytanii (5,6). U części pacjentów narażenie nawet na śladowe ilości orzeszków ziemnych może wywołać objawy zagrażającej życiu reakcji alergicznej. Reakcje śmiertelne dotyczą najczęściej nastolatków z astmą i atopią, u których objawy wystąpiły po kolejnym epizodzie spożycia orzeszków ziemnych.

Zdjęcie: Photogenica.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:
  • dr n. med. Julia Gawryjołek Katedra i Klinika Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii, Collegium Medicum w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • prof. dr hab. n. med. Aneta Krogulska Klinika Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Dodaj komentarz