Pediatria, alergologia i gastroenterologia Terapia 2023, 2 ( 421 ) : 24 - 28
Postępowanie dietetyczne a ryzyko niedoborów żywieniowych u dzieci z alergią na białka mleka krowiego
Dietary management and the risk of nutritional deficiencies in children with cow's milk protein allergy
Alergia pokarmowa to niepożądana, powtarzalna reakcja powstała w wyniku specyficznej immunologicznej odpowiedzi organizmu na określony pokarm (1,2). Szacuje się, że alergia pokarmowa w grupie najmłodszych dzieci występuje z łączną częstością około 6–8%; wśród młodzieży nieznacznie rzadziej (około 3–4%) oraz u 1–3% osób dorosłych (3).
Alergia na białka mleka krowiego (ABMK) jest najczęstszą postacią alergii na pokarmy u niemowląt i małych dzieci (4) Na podstawie analizy wywiadu częstość jej występowania szacuje się na 1,2–17%, natomiast potwierdzenie w dodatniej próbie prowokacyjnej uzyskuje 0,8% przypadków dzieci, co wydaje się najbliższe realnej częstości występowania tego schorzenia (5). Inne najczęstsze alergeny pokarmowe to jaja, pszenica, orzechy, orzeszki ziemne, soja, ryby i owoce morza, które razem z białkiem mleka krowiego tworzą tzw. wielką ósemkę alergenów odpowiedzialnych za około 90% przypadków reakcji alergicznych (6).
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz