Pediatria Terapia 2020, 2 ( 385 ) : 60 - 67
Alergia na białka mleka krowiego – diagnostyka, zasady prowokacji pokarmowej i leczenie
Cow's milk allergy: Diagnosis, oral food challenge protocol, treatment
Alergia pokarmowa to niepożądana reakcja organizmu na pokarm uwarunkowana mechanizmami immunologicznymi, obejmującymi odpowiedź IgE-zależną, IgE-niezależną lub mieszaną (1). Białka mleka krowiego (BMK) są jednym z najczęstszych alergenów odpowiedzialnych za objawy alergii pokarmowej. Alergia na białka mleka krowiego (ABMK) dotyczy głównie niemowląt i małych dzieci, zwykle ustępując u pacjentów w wieku szkolnym, jednak niekiedy może przetrwać do wieku dorosłego (0,3%) (2). Częstość jej występowania w krajach zachodnich szacuje się na 0,5–3% dzieci w 1. r.ż. (3).
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz