Medycyna rodzinna Terapia 2023, 10 ( 429 ) : 60 - 64
Leczenie żywieniowe choroby nadciśnieniowej – nowe spojrzenie
Nutritional treatment of hypertension – a new perspective
Nadciśnienie tętnicze jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych czynników ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Stanowi wiodący czynnik ryzyka zgonów na świecie. Badanie NATPOL 2011 wykazało, że rozpowszechnienie nadciśnienia tętniczego w Polsce sięga 33% (1). W nieco różniącym się metodyką badaniu WOBASZ (2) stwierdzono, że częstość występowania nadciśnienia tętniczego w Polsce wynosi ok. 36%. W ciągu dekady zaobserwowano wzrost częstości występowania nadciśnienia tętniczego, jakiegokolwiek leczenia przeciwnadciśnieniowego oraz skutecznej kontroli ciśnienia tętniczego (blood pressure, BP) (3).
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz