Medycyna rodzinna Terapia 2023, 10 ( 429 ) : 66 - 69
Flawonoidy w leczeniu i prewencji chorób układu krążenia
Flavonoids in the treatment and prevention of cardiovascular diseases
Flawonoidy to grupa związków bioaktywnych występujących powszechnie w żywności pochodzenia roślinnego. Szacuje się, że do tej pory zidentyfikowano ponad 10 tys. tych związków. Jednakże tylko niewielka część tych substancji została dokładnie zbadana (1,2). W zależności od struktury chemicznej, wśród flawonoidów wyróżnia się takie podklasy, jak: flawony, flawanony, flawonole, flawanole, antocyjany i izoflawony (3). Substancje te, spożywane wraz z dietą człowieka, wykazują działanie ochronne przed wieloma chorobami przewlekłymi, w tym przed niektórymi schorzeniami układu sercowo-naczyniowego (1–5).
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz