Medycyna rodzinna Terapia 2023, 10 ( 429 ) : 70 - 73
Dieta wegetariańska i wegańska w prewencji i leczeniu niealkoholowej stłuszczeniowej choroby wątroby (NAFLD)
Vegetarian and vegan diets in the prevention and treatment of non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD)
Niealkoholowa stłuszczeniowa choroba wątroby (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD) jest główną przyczyną chorobowości i śmiertelności związanej z wątrobą. NAFLD definiuje się jako stłuszczenie wątroby stwierdzone w badaniu histopatologicznym lub obrazowym u pacjenta z metabolicznymi czynnikami ryzyka, po wykluczeniu: 1. nadmiernego spożycia alkoholu (>20 g etanolu dziennie dla kobiet i >30 g etanolu dziennie dla mężczyzn); 2. przyjmowania leków hepatotoksycznych; 3. chorób genetycznych, które mogą powodować stłuszczenie wątroby. To przewlekła i postępująca choroba, która może przebiegać w różnych formach - prostego stłuszczenia wątroby (non-alcoholic fatty liver, NAFL) i stłuszczenia wątroby związanego z obecnością procesu uszkodzeniowo-zapalnego (non-alcoholic steatohepatitis, NASH). Proces zapalny może prowadzić do postępującego włóknienia, a w konsekwencji marskości wątroby, oraz zwiększać ryzyko raka wątrobowokomórkowego (hepatocellular carcinoma, HCC) (1,2).
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz