Czytelnia on-line

Pediatria Terapia 2024, 2 ( 433 ) :  28  -  34

Diagnostyka IgE-niezależnej alergii pokarmowej w pigułce

Diagnosis of non-IgE-mediated food allergy in a nutshell

Summary: Food allergy (FA) is a repetitive adverse reaction to a given food due to a specific immunologic response. Based on the underlying immunologic mechanisms, it is classified into IgE-mediated allergy, non-IgE-mediated allergy, and mixed forms. Non-IgE-mediated FA includes food protein-induced enterocolitis syndrome (FPIES), food protein-induced proctocolitis (FPIAP), and food protein-induced enteropathy (FPE). Due to a different pathomechanism compared to IgE-mediated FA, the diagnosis of non-IgE-mediated FA is challenging and relies mainly on clinical data. The diagnosis is based on a medical history that identifies the occurrence of repetitive, characteristic symptoms after consuming a specific food. Confirmation of the diagnosis is established by the resolution of clinical symptoms with the introduction of an elimination diet and their recurrence upon reintroduction of the specific food into the diet. Therefore, oral food challenge (OFC) remains the gold standard for confirming the diagnosis of non-IgE-mediated FA. However, this procedure is invasive and requires financial resources as well as specialized personnel to conduct it. Consequently, there are ongoing efforts to explore alternative methods for diagnosing non-IgE-mediated FA, and one of them involves the use of various biomarkers that could provide a non-invasive and faster diagnosis for Non-IgE-mediated FA.
Keywords: food allergy, children, FPIES, FPIAP, FPE
Słowa kluczowe: alergia pokarmowa, dzieci, FPIES, FPIAP, FPE

Nadwrażliwość pokarmowa to każda nieprawidłowa reakcja na pokarm. Niepożądane reakcje na pokarm można podzielić na reakcje immunologiczne (alergie pokarmowe, AP) i nieimmunologiczne (nietolerancje pokarmowe). Mianem AP określa się niepożądaną reakcję na białka pokarmowe o podłożu immunologicznym (1). Zależnie od mechanizmów immunologicznych, które wywołują AP, można podzielić ją na IgE-zależną, IgE-niezależną oraz mieszaną (2,3). W przypadku AP IgE-zależnych reakcje zwykle następują w krótkim czasie po spożyciu pokarmu. Charakteryzują się one występowaniem objawów z różnych narządów, ponadto obarczone są ryzykiem wystąpienia reakcji zagrażających życiu/anafilaksji.

Zdjęcie: Photogenica.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:
  • lek. Aleksandra Dybowska Klinika Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • prof. dr hab. n. med. Aneta Krogulska Klinika Pediatrii, Alergologii i Gastroenterologii, Collegium Medicum im. Ludwika Rydygiera w Bydgoszczy, Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu

Dodaj komentarz