Pediatria Terapia 2024, 2 ( 433 ) : 28 - 34
Diagnostyka IgE-niezależnej alergii pokarmowej w pigułce
Diagnosis of non-IgE-mediated food allergy in a nutshell
Nadwrażliwość pokarmowa to każda nieprawidłowa reakcja na pokarm. Niepożądane reakcje na pokarm można podzielić na reakcje immunologiczne (alergie pokarmowe, AP) i nieimmunologiczne (nietolerancje pokarmowe). Mianem AP określa się niepożądaną reakcję na białka pokarmowe o podłożu immunologicznym (1). Zależnie od mechanizmów immunologicznych, które wywołują AP, można podzielić ją na IgE-zależną, IgE-niezależną oraz mieszaną (2,3). W przypadku AP IgE-zależnych reakcje zwykle następują w krótkim czasie po spożyciu pokarmu. Charakteryzują się one występowaniem objawów z różnych narządów, ponadto obarczone są ryzykiem wystąpienia reakcji zagrażających życiu/anafilaksji.
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz