Czytelnia on-line

Pediatria Terapia 2024, 10 ( 441 ) :  26  -  34

Znaczenie suplementacji niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych PUFA (omega-3 i omega-6) u dzieci zdrowych i z zaburzeniami neurorozwojowymi

Importance of supplementation of PUFA essential polyunsaturated fatty acids (omega-3 and omega-6) in healthy children and children with neurodevelopmental disorders

Summary: The purpose of this paper is to present the importance of long -term supplementation of essential long-chain polyunsaturated fatty acids (EFAs, L-PUFAs), both in healthy children and those suffering from various neurodevelopmental disorders. The text presents a breakdown and brief characteristics of the different families of omega acids (-3, -6 and -9). The literature was reviewed for studies meeting the following criteria: a randomized, double-blinded study with a study group receiving PUFA and a control group receiving placebo. The results of a number of studies that evaluated the effects of supplementation with biologically active omega acids belonging to different families, used in different combinations and for different periods of time were cited.
Keywords: PUFA, omega-3, omega- 6 suplementation, attention-deficit hyperactivity disorder, ADHD, developmental problems, learning, memory
Słowa kluczowe: niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, suplementacja omega-3, omega-6, zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi, zaburzenia neurorozwojowe, uczenie, pamięć

Spośród tłuszczów w organizmie człowieka szczególną rolę odgrywają (bardzo)długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NKT). W piśmiennictwie anglosaskim powszechnie stosowany jest akronim PUFA (long-chain polyunsaturated fatty acids, L-PUFA) (1). Ponieważ badania cytowane w niniejszej pracy pochodzą z piśmiennictwa w języku angielskim, stosowany jest w niej akronim PUFA, n-3 i n-6, rozpowszechniony również w Polsce. NKT/PUFA zawierają w swoim łańcuchu parzystą liczbę atomów węgla (18, 20 lub 22) oraz wiązania podwójne (w liczbie do 6). Położenie pierwszego wiązania podwójnego jest liczone względem n-końca (ω-końca, omega-końca) zawierającego grupę metylową. Powyższa cecha budowy chemicznej kwasów tłuszczowych stała się podstawą podziału wszystkich NKT występujących w organizmie człowieka na następujące rodziny: n-3 (ω-3), n-6 (ω-6), n-7 (ω-7), n-9 (ω-9). W obowiązującej nomenklaturze do ich opisu stosuje się system cyfrowo-literowy. Na przykład kwas α-linolenowy jest zapisywany jako C18:3 n-3. Należy to odczytywać w następujący sposób: C – atom węgla (bywa pomijane), 18 – liczba atomów węgla w łańcuchu, 3 – liczba wiązań podwójnych, n-3 (ω – omega) wskazuje, że pierwsze wiązanie podwójne występuje między węglem 3 i 4, licząc od n-końca.

Zdjęcie: Photogenica.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:
  • dr n. med. Anna Cisowska-Maciejewska 1). Zakład Patofizjologii, Uniwersytet Medyczny w Łodzi, 2). Klinika Intensywnej Terapii i Wad Wrodzonych Noworodków i Niemowląt, Instytut Centrum Zdrowia Matki Polki w Łodzi

Dodaj komentarz