Czytelnia on-line

Diabetologia Terapia 2019, 5 ( 376 ) :  70  -  77

Rola witaminy D w patogenezie i leczeniu cukrzycy

The role of vitamin D in pathogenesis and treatment of diabetes mellitus

Summary: Diabetes with its increasing incidence is considered to be a global epidemic. The same lifestyle changes that contribute to development of diabetes may also cause other health problems. One of them is vitamin D deficiency whose prevalence is also increasing. Naturally, a question about association between the two occurs. We have tried to find the answers for questions considering vitamin D that appear frequently in daily practice of general practitioners and diabetologists: can vitamin D deficiency lead to diabetes or play a role in glycemic control? Should we routinely test the level of vitamin D in diabetic patients? Can vitamin D supplementation be considered a part of prevention or treatment of diabetes?
This review shows physiological mechanisms in which vitamin D may influence carbohydrate metabolism. We briefly discussed the most important clinical trials considering vitamin D and prediabetes, diabetes type 1 and 2 and their complications. We also reviewed internationally recognized recommendations on the subject.
Despite the fact that different aspects of association between vitamin D and diabetes are the subject of interest for scientists for over twenty years, there are still not so many studies that are designed with good enough methodology to draw firm conclusions. That is why, according to guidelines of Diabetes Poland, we recommend the same supplementation of vitamin D for diabetic patients as for general population. We need to stress the asscociation between vitamin D and beta cell function: the impact of hypovitaminosis on decreased insulin release and increase of insulin resistance.
Keywords: diabetes mellitus, vitamin D, vitamin D deficiency, insulin resistance
Słowa kluczowe: cukrzyca, witamina D, niedobór witaminy D, insulinooporność

Obecnie dużo mówi się o suplementacji witaminy D. Przeciętny pacjent jest bombardowany przez wszelkie media informacjami o rzekomej konieczności jej suplementacji, najlepiej z dodatkiem wapnia, witaminy K i C, a na półkach aptek piętrzą się preparaty różnorakiego pochodzenia. Nasuwają się pytania: Czy niedobory witaminy D mają wpływ na powstanie lub wyrównanie cukrzycy? Czy powinniśmy rutynowo wykonywać oznaczenia witaminy D u naszych pacjentów? Czy dotychczasowe zalecenia, co do suplementacji w miesiącach o mniejszej ekspozycji na słońce, są wystarczające? I wreszcie, czy sama witamina D wystarczy? Czy konieczne są różne dodatki?
Tak jak cukrzyca, hipowitaminoza witaminy D, wydaje się być epidemią XXI wieku: tylko 20% witaminy pobieramy z pożywieniem, reszta powstaje podczas syntezy pod wpływem promieni słonecznych. Tymczasem coraz więcej czasu spędzamy w zamkniętych pomieszczeniach, a przebywając na dworze w słoneczny dzień, używamy filtrów ochronnych. Dodatkowo zanieczyszczenie powietrza utrudnia syntezę witaminy D.
Stwierdzono powiązanie niedoboru witaminy D z chorobami kości, chorobami autoimmunologicznymi, sugeruje się związek z cukrzycą czy nawet chorobami nowotworowymi (1,2).

Zdjęcie: Photogenica

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:

Dodaj komentarz