Czytelnia on-line

Medycyna rodzinna Terapia 2024, 12 ( 443 ) :  84  -  87

Tajemnice i zalety diety śródziemnomorskiej

Secrets and benefits of the Mediterranean Diet

Summary: The Mediterranean diet is a dietary pattern that was popular in the 1950s in Mediterranean countries. Numerous studies have confirmed that regular adherence to this dietary style lowers the risk of cardiovascular disease, type 2 diabetes, obesity, hypertension, and other chronic diseases. This diet is characterized by a high intake of unprocessed foods, such as olive oil, pulses, nuts, fruits, vegetables, dairy products, and fatty fish. The presence of monounsaturated and polyunsaturated fatty acids contributes to the beneficial effect of this diet on patients' blood cholesterol levels. In addition, regular consumption of products rich in antioxidants, dietary fiber, and regular physical activity contribute to better overall health and longevity.
Keywords: Mediterranean diet, type 2 diabetes, hypertension, monounsaturated fatty acids, flavonoids, coronary heart disease
Słowa kluczowe: dieta śródziemnomorska, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy, choroba niedokrwienna serca

Zainteresowanie naukowców dietą śródziemnomorską zaczęło rosnąć w połowie XX wieku, głównie za sprawą obserwacji amerykańskiego fizjologa Ancela Keysa. Jego badanie The Seven Countries Study, rozpoczęte w latach 50. XX wieku, wykazało, że mieszkańcy krajów basenu Morza Śródziemnego, pomimo stosunkowo wysokiego spożycia tłuszczów ogółem, cieszyli się znacznie lepszym zdrowiem niż obywatele krajów zachodnich, takich jak Stany Zjednoczone (1). Wyniki badań Keysa zwróciły uwagę społeczności naukowej na dietę śródziemnomorską jako model żywieniowy, który może przyczyniać się do redukcji ryzyka chorób sercowo-naczyniowych. Liczne badania epidemiologiczne i kliniczne potwierdziły korzyści zdrowotne wynikające z tego typu diety. W dalszych pracach wykazano, że korzystanie z tego modelu żywieniowego wiązało się z obniżeniem ryzyka cukrzycy typu 2, otyłości, nadciśnienia tętniczego, zespołu metabolicznego i dyslipidemii, niektórych rodzajów nowotworów, a także z poprawą zdrowia ogółem oraz z wydłużeniem życia (2,3,4). Dieta śródziemnomorska zyskała również na popularności za sprawą różnych programów promocji zdrowia prowadzonych przez takie organizacje, jak Światowa Organizacja Zdrowia (WHO). Z kolei w 2010 roku tradycyjna dieta śródziemnomorska została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości UNESCO.

Zdjęcie: Photogenica.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:

Dodaj komentarz