Czytelnia on-line

Medycyna rodzinna Terapia 2024, 12 ( 443 ) :  88  -  92

Żywienie kobiet w ciąży – aktualne zalecenia i najczęstsze wyzwania w praktyce lekarza rodzinnego

Nutrition during pregnancy – contemporary guidelines and prevalent difficulties in general practice

Summary: Proper nutrition during pregnancy plays a key role in the optimal development of the baby, the appropriate course of pregnancy, and the health of the mother. Pregnancy is also a period of „stockpiling” – reserves of energy, vitamins, minerals, and polyunsaturated fatty acids, which are essential during breastfeeding for the production of wholesome milk. Although the principles of nutrition for pregnant women do not differ significantly from the general principles of healthy nutrition, certain elements are of particular importance during this period. GPs also play an important role in pregnancy care, monitoring the patient's overall health and advising on dietary issues. As part of pregnancy care, they can identify nutritional deficiencies at an early stage and monitor patients' nutritional status.
Keywords: pregnancy, nutrition, nutritional status, polyunsaturated fatty acids, caffeine
Słowa kluczowe: ciąża, żywienie, stan odżywienia, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, kofeina

Zgodnie z koncepcją zdrowia i/lub rozwoju chorób Developmental Origins of Health and Disease (DOHaD) czynniki środowiskowe w okresach szybkiego wzrostu, takich jak okres życia wewnątrzmacicznego oraz wczesnego dzieciństwa, mogą powodować trwałe zmiany w metabolizmie człowieka (1–3). W latach 80. XX w. David Barker jako pierwszy w swoich badaniach wykazał, że niska urodzeniowa masa ciała noworodka związana jest ze zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych w życiu dorosłym. Kolejne analizy pokazały, że u pacjentów tych częściej diagnozowane są otyłość, insulinooporność oraz cukrzyca typu 2 (1,4,5). Koncepcja DOHaD bazuje na wielu badaniach epidemiologicznych prowadzonych przez różne ośrodki. Związek pomiędzy niską masą urodzeniową a ryzykiem wystąpienia choroby niedokrwiennej serca został potwierdzony między innymi w szwedzkim badaniu kohortowym, w którym udział wzięło blisko 15 000 osób (6). Co więcej, wykazano, że nie tylko niska urodzeniowa masa ciała, ale również niski wskaźnik budowy ciała noworodków Liviego (Ponderal Index, PI) łączył się ze wzrostem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2 w przyszłości (7).

Zdjęcie: Photogenica.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:

Dodaj komentarz