W gabinecie lekarza rodzinnego Terapia 2019, 3 ( 374 ) : 100 - 101
Komentarz do publikacji: Ekspozycja na alergeny soi z nietypowych i niespodziewanych źródeł
Soy allergen exposure from unusual sources – a commentary
Soja jest jednym z ważniejszych źródeł białka roślinnego we współczesnej diecie. Występuje często w pokarmach, w których jej obecności się nie spodziewamy: parówkach, pasztetach, słodyczach różnego rodzaju oraz niektórych lekach. Spożycie soi wzrasta globalnie z wielu powodów: jest tania, stanowi „wypełniacz” masy produktu, jest także wartościowym źródłem białka dla osób, które nie chcą lub nie mogą spożywać pokarmów mięsnych (1). W cytowanej pracy Autorzy piszą także o korzyściach i ryzykach wynikających ze spożywania soi i pochodnych (1).
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz