Czytelnia on-line

Pediatria Terapia 2021, 3 ( 398 ) :  70  -  75

Immunoterapia na pokarmy – stan obecny i perspektywy

Food immunotherapy: Current status and prospects

Summary: Food allergy (FA) is a global medical problem, especially in industrialized countries, where it affects about 8% of children and 5% of adults. It is a potentially life-threatening condition that strongly reduces the quality of patientsʼ and their familiesʼ lives. Currently the only available way of managing FA is the strict avoidance of the allergen and treatment of accidental ingestion with epinephrine. New methods of therapy have been studied in recent decades. Allergen immunotherapy for FA (FA-AIT) is a potentially curative treatment method. It can be conducted by different routes, including oral (OIT), sublingual, epicutaneous and subcutaneous. OIT is connected with the most promising effectiveness, but the number of side effects during therapy is also the greatest. There are still many gaps in knowledge, including predictive biomarkers, safety and persistence of tolerance. The paper presents a brief summary of recent knowledge.
Keywords: immunotherapy, food allergy, peanuts, milk, hen egg, oral immunotherapy
Słowa kluczowe: immunoterapia, alergia pokarmowa, orzechy ziemne, mleko, jajo kurze, immunoterapia doustna

Alergia pokarmowa stanowi problem kliniczny o rosnącym znaczeniu. W krajach rozwiniętych dotyka ok. 8% populacji pediatrycznej i 5% dorosłych (1). Za ponad 90% przypadków alergii pokarmowej u dzieci odpowiedzialne są białka mleka krowiego (BMK), jaja kurzego, orzechów ziemnych, laskowych, soi oraz pszenicy. U dorosłych głównymi alergenami pokarmowymi wywołującymi ciężkie objawy są alergeny owoców morza oraz orzechów ziemnych i laskowych (2). Wynika to z faktu, że większość chorych nie nabywa z wiekiem tolerancji na te alergeny. Dotychczas nie istniało leczenie przyczynowe alergii pokarmowej. Obecnie strategia działania opiera się na ścisłej eliminacji alergenu z diety oraz doraźnym leczeniu objawowym w razie przypadkowej ekspozycji na uczulający pokarm. W celu zwiększenia bezpieczeństwa chorych z alergią pokarmową konieczna jest edukacja pacjentów oraz ich opiekunów na temat rozpoznawania objawów anafilaksji. Edukacja dotyczy nie tylko szybkiego rozpoznania niepożądanych objawów, lecz także prawidłowego ich leczenia. Stosowania przede wszystkim adrenaliny, leków przeciwhistaminowych i innych terapii, w zależności od występujących objawów. Postępowanie takie wiąże się jednak ze znacznym obniżeniem jakości życia zarówno pacjentów, jak i ich rodzin. Stąd w ostatnich dekadach obserwuje się poszukiwanie nowych sposobów leczenia alergii pokarmowej. Jedną z nich jest uzyskanie tolerancji na uczulający pokarm przez immunoterapię.

Zdjęcie: Photogenica

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:

Dodaj komentarz