Czytelnia on-line

W gabinecie lekarza rodzinnego Terapia 2021, 5 ( 400 ) :  98  -  103

Psychobiotyki – bakterie probiotyczne do zadań specjalnych

Psychobiotics: Probiotic bacteria for special tasks

Summary: The discovery of the relationships and connections in the microbiota‒gut‒brain axis and the relationship between the intestinal microflora and diseases of the central nervous system created a space for research in this area. The intestinal microflora that develops in the postpartum period has a significant impact on the development and maturation of the nervous, immune and endocrine systems. Influencing the intestinal flora by administering certain probiotics in early childhood to a selected group of children may be a method of preventing neurodevelopmental diseases. Modification of the intestinal flora in adults has a positive effect on the functioning of the gastrointestinal tract. There are preliminary scientific reports suggesting that interference with the composition of the intestinal microbiota supports the treatment of anxiety and depression disorders, early stages of Alzheimerʼs disease and Parkinsonʼs disease. Probiotics that affect the gut‒brain axis, human behavior and brain functions are called psychobiotics.
Keywords: psychobiotics, microbiota, microbiota‒gut‒brain axis, enteric nervous system, dysbiosis
Słowa kluczowe: psychobiotyki, mikrobiota, oś mikrobiota‒jelito‒mózg, jelitowy układ nerwowy, dysbioza

W ostatnich dekadach nauka i medycyna dużo uwagi poświęcają analizie wpływu mikrobioty jelitowej na zdrowie gospodarza. Komensale zamieszkujące organizm dorosłego człowieka to ok. 100 bilionów mikroorganizmów, 80% z nich tworzy florę jelitową. W skład mikrobioty jelitowej (czyli zbioru drobnoustrojów) wchodzą bakterie, grzyby, wirusy i archeony. Mikrobiom to zbiór drobnoustrojów wraz z ich materiałem genetycznym. W obrębie mikrobioty jelitowej dominują organizmy beztlenowe. Oszacowano, że 90% całej populacji bakteryjnej jelit stanowią przedstawiciele dwóch typów: Firmicutes i Bacteroidetes. Spośród poznanych ok. 1000 różnych gatunków drobnoustrojów jelitowych, każdy człowiek w świetle swojego jelita posiada osobistą ich kombinację liczącą ok. 500 gatunków (1,2). Mikrobiota nie jest identyczna w całym jelicie. Ustalono, że w dwunastnicy dominują Lactobacillus spp. i Streptococcus spp., w jelicie czczym Bacteroides spp., Lactobacillus spp. i Streptococcus spp., a w jelicie grubym Bacillus, Bacteroides, Clostridioides, Bifidobacterium, Enterococcus, Eubacterium, Fusobacterium, Peptostreptococcus, Ruminococcus i Streptococcus. Do grupy drobnoustrojów pożytecznych wchodzących w skład mikrobioty zalicza się Bifidobacterium i Lactobacillus, do grupy drobnoustrojów oportunistycznych m.in. Bacteroides, Eubacterium i Enterobacteriaceae, zaś do grupy chorobotwórczych np. Clostridioides, Staphylococcus i Pseudomonas. U osób zdrowych grupy te pozostają w stanie równowagi biologicznej. Zaburzenie równowagi między szczepami chorobotwórczymi a drobnoustrojami pożytecznymi i oportunistycznymi w składzie mikrobioty jelitowej określa się terminem dysbioza (2,3).

Zdjęcie: Photogenica

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:

Dodaj komentarz