Gastroenterologia Terapia 2020, 8 ( 391 ) : 73 - 79
Rola czynników dietetycznych w patogenezie i leczeniu nieswoistych chorób zapalnych jelit
The role of dietary factors in pathogenesis and treatment of inflammatory bowel disease
Nieswoiste choroby zapalne jelit (NChZJ) są globalnym problemem zdrowotnym, a częstość ich występowania stale wzrasta. Dwie główne postacie NChZJ to choroba Leśniowskiego-Crohna (ChLC) i wrzodziejące zapalenie jelita grubego (WZJG). Choroba Leśniowskiego-Crohna może zajmować każdy odcinek przewodu pokarmowego, zmiany zapalne występują odcinkowo i są pełnościenne. Często obserwuje się w jej przypadku powikłania w postaci ropni, przetok i zwężeń światła przewodu pokarmowego. Z kolei we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego zmiany zapalne rozpoczynają się w odbytnicy i wstępująco zajmują okrężnicę. Mają one charakter ciągły i obejmują jedynie błonę śluzową. Przebieg tych chorób jest wieloletni i polega na naprzemiennym występowaniu okresów zaostrzeń i remisji (1–3).
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz