Aktualności

2022-10-20

20 października - Światowy Dzień Osteoporozy

Mocne kości zawdzięczać możemy odżywianiu. Gęstość mineralna kości zwiększa się w okresie dzieciństwa i młodości, uzyskując wartość szczytową około 30. roku życia, po czym stopniowo maleje. W utrzymaniu prawidłowej mineralizacji bierze udział wapń oraz szereg innych składników diety, które zapewniają równowagę pomiędzy resorpcją a kościotworzeniem. Sprawdź co lubią Twoje kości.

Zdjęcie: Photogenica.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Dodaj komentarz