Żywienie kliniczne, jak nazywane jest leczenie żywieniowe, jest finansowane ze środków Narodowego Funduszu Zdrowia. Refundowane jest u nas całe żywienie dojelitowe i pozajelitowe (poza tzw. żywieniem doustnym w postaci gotowych dostępnych w aptekach preparatów). Nadal jednak wiele szpitali nie prowadzi oceny stanu odżywienia pacjenta, a żywienie kliniczne nie jest w pełni wykorzystywane – ze szkodą dla pacjentów, jak i placówek medycznych.
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz