Alergologia Terapia 2022, 4 ( 411 ) : 80 - 88
Laktoza - ważny składnik mleka. Znaczenie i stosowanie w nietolerancji laktozy oraz alergii na białka mleka krowiego
Lactose - an important component of milk. Importance and use in lactose intolerance and allergy to cow's milk proteins
Laktoza została odkryta w mleku w 1619 roku przez Fabrizia Bartolettiego, a zidentyfikowana jako cukier w 1780 roku przez Carla Wilhelma Scheelego. Jest nazywana cukrem mlecznym. Laktoza to podstawowy węglowodan wchodzący w skład mleka ssaków: w mleku kobiecym znajduje się 5,5-7,5% laktozy, a w mleku krowim 4,6-4,7%. Jest ona głównym węglowodanem mleka matki, ważnym dla rozwoju niemowląt i małych dzieci, a co za tym idzie - istotnym elementem ich prawidłowego żywienia. Wiele publikacji potwierdza, że laktoza wspiera wchłanianie wapnia i magnezu potrzebnych do mineralizacji kości, stymuluje rozwój korzystnej mikrobioty jelitowej czy wspomaga regenerację nabłonka jelitowego (1,2). Ma ona znacznie niższą słodkość niż sacharoza czy glukoza, co jest korzystnym elementem rozwoju smaku i mechanizmem biologicznym zapobiegającym przekarmianiu oraz otyłości.
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz