Czytelnia on-line

Alergologia Terapia 2022, 4 ( 411 ) :  80  -  88

Laktoza - ważny składnik mleka. Znaczenie i stosowanie w nietolerancji laktozy oraz alergii na białka mleka krowiego

Lactose - an important component of milk. Importance and use in lactose intolerance and allergy to cow's milk proteins

Summary: Lactose is the main and important carbohydrate of breast milk, which has important functions and its role is emphasized in the proper development of infants and young children. Hypolactasia is a state of decreased lactase activity, often leading to lactose intolerance. Cow's milk allergy is sometimes equated with lactose intolerance, however, lactose intolerance is most often caused by mechanisms that do not have an immune basis and is usually not associated with an allergy to cow's milk proteins. It is important to make a correct diagnosis so as not to expose your child to unnecessary stress from an inappropriate elimination diet. Cow's milk allergy and lactose intolerance are two different diseases from the point of view of pathogenetic mechanisms. An important issue may be the coexistence of hypolactasia with immunological hypersensitivity to cow's milk proteins, although it is currently rare. An allergy to cow's milk proteins is not the same as lactose intolerance, therefore the elimination of lactose is justified only in the case of lactose intolerance. The paper presents the importance of lactose, hypolactasia and its forms, methods of diagnosis and treatment of lactose intolerance and allergy to cow's milk proteins.
Keywords: lactose, intolerance, allergy to cows' milk
Słowa kluczowe: laktoza, nietolerancja, alergia na białka mleka krowiego

Laktoza została odkryta w mleku w 1619 roku przez Fabrizia Bartolettiego, a zidentyfikowana jako cukier w 1780 roku przez Carla Wilhelma Scheelego. Jest nazywana cukrem mlecznym. Laktoza to podstawowy węglowodan wchodzący w skład mleka ssaków: w mleku kobiecym znajduje się 5,5-7,5% laktozy, a w mleku krowim 4,6-4,7%. Jest ona głównym węglowodanem mleka matki, ważnym dla rozwoju niemowląt i małych dzieci, a co za tym idzie - istotnym elementem ich prawidłowego żywienia. Wiele publikacji potwierdza, że laktoza wspiera wchłanianie wapnia i magnezu potrzebnych do mineralizacji kości, stymuluje rozwój korzystnej mikrobioty jelitowej czy wspomaga regenerację nabłonka jelitowego (1,2). Ma ona znacznie niższą słodkość niż sacharoza czy glukoza, co jest korzystnym elementem rozwoju smaku i mechanizmem biologicznym zapobiegającym przekarmianiu oraz otyłości.

Zdjęcie: Pixabay.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:

Dodaj komentarz