Czytelnia on-line

Alergologia Terapia 2022, 4 ( 411 ) :  90  -  96

Preparaty aminokwasowe w leczeniu alergii na białka mleka krowiego

Amino acid formulas in the treatment of cow’s milk protein allergy

Summary: In Poland, cow's milk protein allergy affects approximately 1% of children younger than 2 years of age and is the most common food allergy in young children. Treatment is based on a maternal dairy-free diet in breast-fed infants, as well as an extensively hydrolyzed formula and/or amino-acid formula in formula-fed infants. The article presents cases of severe cow’s milk protein allergy requiring the use of amino-acid formula.
Keywords: cow’s milk protein allergy, amino acid formula, hydrolyzed formula, oral food challenge, elimination diet
Słowa kluczowe: alergia na białka mleka krowiego, preparaty aminokwasów, hydrolizaty białek mleka, doustna próba prowokacji, dieta eliminacyjna

Alergia na białka mleka krowiego (ABMK) stanowi najczęstszą postać alergii na pokarm u małych dzieci. Na podstawie wyników badania EuroPrevall szacuje się, że skorygowana (tzn. po uwzględnieniu czynników, które mogą wpływać na wynik) częstość występowania ABMK w Europie u dzieci do 2. r.ż. wynosi 0,74%, w Polsce zaś 0,95% (1). Białka mleka krowiego są też częstą przyczyną ciężkich reakcji i anafilaksji związanej z pokarmem; na szczęście ciężkie postacie alergii dotyczą mniej niż 10% wszystkich przypadków ABMK (2).

Zdjęcie: Pixabay.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:

Dodaj komentarz