Alergologia Terapia 2022, 4 ( 411 ) : 90 - 96
Preparaty aminokwasowe w leczeniu alergii na białka mleka krowiego
Amino acid formulas in the treatment of cow’s milk protein allergy
Alergia na białka mleka krowiego (ABMK) stanowi najczęstszą postać alergii na pokarm u małych dzieci. Na podstawie wyników badania EuroPrevall szacuje się, że skorygowana (tzn. po uwzględnieniu czynników, które mogą wpływać na wynik) częstość występowania ABMK w Europie u dzieci do 2. r.ż. wynosi 0,74%, w Polsce zaś 0,95% (1). Białka mleka krowiego są też częstą przyczyną ciężkich reakcji i anafilaksji związanej z pokarmem; na szczęście ciężkie postacie alergii dotyczą mniej niż 10% wszystkich przypadków ABMK (2).
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz