Aspartam należy do najpopularniejszych zamienników cukru na świecie. Dodawany jest do wielu produktów, m.in. do dietetycznej Coca-Coli czy gumy do żucia. Poza tym ten słodzik można znaleźć też w napojach gazowanych, jogurtach, wędlinach i rybach, daniach w wersji dietetycznej czy w lekach. O jego szkodliwych właściwościach mówi się od dawna. Teraz naukowcy doszli do kolejnych, szokujących wniosków.
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz