Czytelnia on-line

W gabinecie lekarza rodzinnego Terapia 2020, 3 ( 386 ) :  94  -  98

Innowacyjne technologie farmaceutyczne i ich wpływ na dostępność biologiczną kurkuminy po podaniu doustnym

Innovative pharmaceutical technologies and their impact on bioavailability of curcumin after oral administration

Summary: Curcumin, also known as diferuloylmethane, is a natural polyphenol obtained from Curcuma longa. This compound has a beneficial effect upon complaints such as stomach disorders. Curcumin is a yellow, crystalline and hydrophobic compound. The poor solubility of curcumin in water and, as a result, low absorption in the intestines are obstacles which significantly limit many benefits of its use. A few strategies have been described in the literature to improve the solubility and bioavailability of curcumin. The paper discusses different approaches to the problem.
Keywords: curcumin, solubility, bioavailability, stomach disorder, dyspepsia, Curcuma longa
Słowa kluczowe: kurkumina, rozpuszczalność, biodostępność, problemy żołądkowe, dyspepsja, Curcuma longa

Kurkumina (1,7-bis-[-4-hydroksy-3-metoksyfenylo]hepta-1,6-dien-3,5-dion), określana również mianem diferulometanu, jest naturalnym polifenolem pozyskiwanym z kłączy ostryżu długiego (Curcuma longa). Związek ten wykazuje korzystny wpływ w przypadku występowania takich schorzeń czy dolegliwości, jak: zaburzenia żołądkowo-jelitowe, niestrawność, problemy z wątrobą i wzdęcia (1,2).

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:

Dodaj komentarz