Aktualności

2025-10-28

"Oszustwo naukowe". Eksperci ostro o wywiadzie prof. Grażyny Cichosz

Eksperci obalają tezy postawione przez prof. Grażynę Cichosz w rozmowie z Bogdanem Rymanowskim. - Zbyt wiele badań stoi w kontrze do tego, co głosi pani profesor. Niestety, ale prawda nie leży po jej stronie - mówią.

Zdjęcie: Photogenica.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Komentarze

- wt., 10/28/2025 - 16:46

Bardzo wspolczuje ze ta Pani ma tyle nieprzyjemnosci probujac walczyc o zdrowie ludzi. Niestety w tych czasach pieniadz jest glosniejszy. Mam nadzieje ze wiecej osob sie obudzi!

tcl - wt., 10/28/2025 - 19:25

Prof. Cichosz to też ekspert.

świadome genZ - wt., 10/28/2025 - 22:02

to, że oficjalne stanowiska i eksperci mówią inaczej, nie znaczy, że Pani profesor Cichosz nie ma racji. Odnośnie soji, zapraszam do weryfikacji - w wielu źródłach znajdziecie Państwo informacje, że "Obecnie ponad 90% upraw soi w USA pochodzi z odmian genetycznie modyfikowanych" [źródło: https://www.ers.usda.gov/data-products/adoption-of-genetically-engineered-crops-in-the-united-states/recent-trends-in-ge-adoption?utm_source=chatgpt.com] / proszę sobie poczytać o firmie Monsanto. Na rynku nie ma już czystych nasion, bo celowo je zmienili na efektywne, odporne odmiany, tolerujące herbicydy. Odmiany modyfikowane, transgeniczne. A odnośnie kwestii masło vs margaryna - w przeszłości lobbowana była ta wersja tłuszczy, za którą stały większe fundusze na badania od sponsorów, nigdy nie chodziło o zdrowie obywateli, tylko o pieniądze - branży spożywczej i farmaceutycznej. Jak wyszły kwestie szkodliwości tłuszczów trans z uwagi na ich wysoką aktywność wolnorodnikową, to zaczęto o tym mówić, że lepiej masło, bo tłuszcze trans są prooksydacyjne – przyspieszają tworzenie się wolnych rodników i zwiększają stres oksydacyjny w komórkach, co prowadzi do stanów zapalnych w organiźmie, uszkodzęń błon komórkowych, zaburzeń hormonalnych i w końcu DNA. Nie chodzi o jedzenie samej margaryny w kostce, ale o to, że przemysł spożywczy nadal pcha tanie utwardzone tłuszcze roślinne gdzie się da - dodaje „częściowo utwardzony tłuszcz roślinny” lub „uwodorniony olej” do ciast, ciasteczek, batonów, wszelakich fastfoodów. Odblokujcie myślenie - życzę pobudki. Pozdrawiam - technolog żywności.

Aleksandra - śr., 10/29/2025 - 15:03

Wielkie podziękowania dla redaktora Romanowskiego i dla Pani Profesor za ten wywiad. I dzięki mediom za rozpropagowanie go dzięki niemal hejterskiemu atakowi na panią profesor - dzięki temu dotrze do większej społeczności i może więcej ludzi się obudzi.

Dodaj komentarz