Gastroenterologia Terapia 2018, 10 ( 369 ) : 11 - 16
Zastosowanie probiotyków w gastroenterologii
Application of probiotics in gastroenterology
Probiotyki to żywe bakterie, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Termin ten pochodzi od pro bios, czyli z języka greckiego – „dla życia”. Probiotyki powinny mieć ludzkie pochodzenie, być oporne na działanie kwasu solnego i żółci, gdyż to gwarantuje ich odpowiednie działanie, wykazywać się możliwością kolonizacji przewodu pokarmowego, ewentualnie mieć zdolność adhezji do komórek nabłonka jelitowego, a także charakteryzować się wysokim profilem bezpieczeństwa (1). Działanie probiotyków jest szczepozależne, tzn. że w przypadku konkretnych szczepów rozważać możemy konkretne wskazania. Nie ma dwóch tak samo działających szczepów, działanie prozdrowotne w każdym wskazaniu przypisane powinno być do badanego w tym wskazaniu szczepu. Efekty szczepów potencjalnie probiotycznych powinny być potwierdzone nie tylko w badaniach in vitro, ale także w badaniach klinicznych.
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz