Czytelnia on-line

Gastroenterologia Terapia 2018, 10 ( 369 ) :  11  -  16

Zastosowanie probiotyków w gastroenterologii

Application of probiotics in gastroenterology

Summary: Probiotics are living microorganisms that provide the body with health benefits. They have great potential for preventive or therapeutic actions in various gastrointestinal disorders, but the mechanisms responsible for the effects of action have not yet been fully elucidated. Probiotics are involved in the inhibition of diarrhea, e.g. in lactose intolerance, they have antimicrobial activity, can alleviate symptoms in inflammatory diseases of the intestines or in irritable bowel syndrome. Although not all preparations have proven their efficacy in clinical trials, modulation of the gut microbiota with probiotics provides interesting possibilities of prophylaxis and treatment.
Keywords: probiotics, gut microbiota, irritable bowel syndrome, diarrhea, acute pancreatitis, inflammatory bowel disease , liver disease, small intestinal bacterial overgrowth, Bifidobacterium, Lactobacillus, Saccharomyces, VSL#3
Słowa kluczowe: probiotyki, mikrobiom, zespół jelita nadwrażliwego, biegunka, ostre zapalenie trzustki, nieswoiste choroby zapalne jelit, choroby wątroby, zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego, Bifidobacterium, Lactobacillus, Saccharomyces, VSL#3

Probiotyki to żywe bakterie, które mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Termin ten pochodzi od pro bios, czyli z języka greckiego – „dla życia”. Probiotyki powinny mieć ludzkie pochodzenie, być oporne na działanie kwasu solnego i żółci, gdyż to gwarantuje ich odpowiednie działanie, wykazywać się możliwością kolonizacji przewodu pokarmowego, ewentualnie mieć zdolność adhezji do komórek nabłonka jelitowego, a także charakteryzować się wysokim profilem bezpieczeństwa (1). Działanie probiotyków jest szczepozależne, tzn. że w przypadku konkretnych szczepów rozważać możemy konkretne wskazania. Nie ma dwóch tak samo działających szczepów, działanie prozdrowotne w każdym wskazaniu przypisane powinno być do badanego w tym wskazaniu szczepu. Efekty szczepów potencjalnie probiotycznych powinny być potwierdzone nie tylko w badaniach in vitro, ale także w badaniach klinicznych.

Zdjęcie: Photogenica.

Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.

Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.

Inne prace autorów:
  • lek. Kamil Jaszczuk Klinika Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii z Pododdziałem Leczenia Nieswoistych Chorób Zapalnych Jelit, CSK MSWiA w Warszawie
  • prof. dr hab. n. med. Grażyna Rydzewska 1). Klinika Chorób Wewnętrznych i Gastroenterologii z Pododdziałem Leczenia Nieswoistych Chorób Zapalnych Jelit, Centralny Szpital Kliniczny MSWiA w Warszawie, 2). Collegium Medicum, Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach

Dodaj komentarz