Medycyna rodzinna Terapia 2018, 7 ( 366 ) : 32 - 34
Żywienie i dieta u osób w podeszłym wieku
Nutrition and diet for the elderly
Żywienie jest ważnym aspektem związanym z wiekiem i utrzymaniem zdrowia (1). Prawidłowe żywienie odgrywa istotną rolę w promocji i prewencji zdrowia, jest również integralną częścią leczenia (1–3).
Za osoby w wieku podeszłym uznaje się ludzi, którzy ukończyli 60. lub 65. rok życia (4). Osoby w zaawansowanym wieku podeszłym to ludzie w wieku powyżej 75 lat (4). Główny Urząd Statystyczny (GUS) podaje, że w ostatnim ćwierćwieczu obserwujemy w Polsce spowolnienie rozwoju demograficznego i wyraźne zmiany w strukturze mieszkańców (5). W naszym kraju ma miejsce proces starzenia się ludności związany z wydłużeniem trwania życia i pogłębianiem się niskiej dzietności. (5). Problemem jest również rezygnacja przez większość osób z modelu rodziny wielopokoleniowej, opiekującej się osobami starszymi, przez co osoby w wieku podeszłym są niekiedy pozbawione opieki. W końcu roku 2014 w Polsce liczba osób powyżej 60. roku życia wynosiła nieco więcej niż 22% (5).
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz