Alergologia Terapia 2018, 4 ( 363 ) : 120 - 125
Nietolerancja glutenu – rzeczywisty problem czy tylko moda?
Gluten intolerance - a real problem or just a fad?
W ostatnich latach do naszych gabinetów zgłasza się coraz więcej pacjentów stosujących dietę bezglutenową. Ale czy każdy z nich choruje na celiakię lub ma objawową i udokumentowaną alergię na gluten? Zapewne nie. Część z nich będzie cierpiała na nietolerancję glutenu, inni – uskarżając się na dolegliwości ze strony układu pokarmowego – będą stosowali taką dietę na własną rękę, a jeszcze inni będą rezygnowali z jedzenia produktów mącznych z uwagi na panującą modę na gluten-free.
Zaloguj się i przeczytaj bezpłatnie całą treść artykułu.
Nie masz jeszcze konta dostępowego?
Zarejestruj się bezpłatnie, a otrzymasz:
* dostęp do wszystkich doniesień oraz pełnych tekstów artykułów naukowych w naszej Czytelni,
* prawo do bezpłatnego otrzymywania newslettera "Aktualności TERAPIA" z przeglądem interesujących i przydatnych wiadomości ze świata medycyny oraz systemu ochrony zdrowia w Polsce i na świecie,
* możliwość komentowania bieżących wydarzeń oraz udziału w ciekawych quizach i konkursach.
Zapraszamy serdecznie, dołącz do naszej społeczności.
Dodaj komentarz